Приватна здравствена установа
рентген дијагностика

КОНТАКТ

 

Контактирајте не

+389 75 300 028

02 3 110 003

Е-маил

tolovskiblazen@t.mk

Локација

Јордан Мијалков бр.50а – Скопје

Нашите услуги

Сведоштва

Наши задоволни пациенти

0 Задоволни пациенти
0 Вработени
0 години Искуство

Професионалци

Доктори

ЧПП

Под рентген снимање се подразбира преглед на одреден дел од телото на пациентот со помош на рентген апаратура.Тука разликуваме нативно ( обично ) рентген снимање и длабинско рентген снимање кое најчесто се врши со апликација на венско или перорално контрастно средство ,и се користи за визуализација на внатрешните органи на човековото тело како што се бубрезите со целиот уринарен систем и бешиката,жолчката со жолчните патишта,желудникот,тенкото и дебелото црево и.т.н.

Трудници особено во првите 4 месеци од бременоста апсолутно не смеат да се праќаат на снимање освен ако постои витална индикација која го загрозува животот на пациентот, Истото важи и за доилки и мали деца.Треба максимално да се избегнува снимање доколку за тоа не постои вистинска индикација.

X-зраците кои се користат за правење на снимки на забите имаат едни од најниските дози на радијација. При рутински преглед кој може да вклучува четири загризни снимки приближно има доза од 0.15 mSv, што е помалку од дневната доза од радијацијата од природата. Тоа е приближно истата доза на радијација која ја примате при краток лет со авион (1-2 часа лет).